Gedichten voor Oekraïne


Uitnodiging boekpresentatie ‘Oorlog door onze ogen’
Een poëziebundel van brugklassers ten bate van Oekraïne

Donderdag 7 april 2022
Boekhandel van der Velden van Dam
Promenade 153, 6411 JE Heerlen

Aanvang: 15.00 uur
Toegang: gratis
Met voordrachten en zelfgemaakte hapjes

Eenentwintig brugklassers van klas 7A van de Vrijeschool Parkstad te Heerlen schreven en illustreerden, op eigen initiatief, een bloemlezing met gedichten over de oorlog in Oekraïne. Met thema’s zoals oorlog, vrede en vrijheid, vanuit het perspectief van twaalf- en dertienjarigen, hopen zij met hun eigen poëziebundel veel geld op te halen voor Oekraïense vluchtelingen.

“Als er oorlog komt
en ik het niet meer weet
dan mag ik weten dat er
iemand is die mij niet vergeet”
- Hayley Huyten

Oorlog door onze ogen is een bijzonder boekje geworden. Het is namelijk geheel in stijl van het vrijeschoolonderwijs handgeschreven en -geïllustreerd. Deze ‘zonnebloemlezing’, naar de nationale bloem van Oekraïne, is door de Vrijeschool Parkstad gesponsord en in kleine oplage gedrukt. Het aankoopbedrag van €10 zal dan ook volledig worden gedoneerd aan Giro 555.

Uit het voorwoord van hun docent Nederlands, Amber-Helena Reisig: “Zelden heb ik leerlingen zo intrinsiek gemotiveerd gezien. In een week tijd schreven deze twaalf- en dertienjarigen ieder een of twee gedichten, illustreerden ze dit boek, kwamen ze vrijwillig eerder naar school en werkten in de avonden door. Dit is waar onderwijs mijns inziens om draait.”

Oorlog door onze ogen wordt op donderdag 7 april om 15.00 uur gepresenteerd bij Boekhandel van der Velden van Dam op de Promenade 153 te Heerlen. Tijdens deze gratis toegankelijke presentatie zullen alle kinderen hun eigen gedicht voordragen voor het publiek. Daarnaast zal er een kraampje zijn met zelfgemaakte etenswaren en armbandjes, waarvan de opbrengst uiteraard ook voor het goede doel is.

De poëziebundel is vanaf 7 april te koop voor €10 (ten bate van Giro 555) bij Boekhandel van der Velden van Dam of online te bestellen door een e-mail te sturen naar a.reisig@stichtinglvo.nl.

Bekijk ook eens