De culturele avond van 2019


Over cultuur gesproken…

“You should know that, baby, you’re the best, yeah more than you know”, zingen de leerlingen van de Vrijeschool Parkstad, die samen een koor vormen, uit volle borst. Het is de afsluiting van een spectaculaire avond waarin de jongeren de hoofdrol spelen. Zij ‘laten zichzelf zien’, zoals zo mooi in het logo van deze middelbare school is verwoord. En hoe! Het niveau is hoog op deze vijfde culturele avond.

We worden verwelkomd door twee dames van klas 8. Zij presenteren deze avond met een programma dat in het theater niet zou misstaan. En dat doen ze met verve. In een steeds wisselende outfit, vertellen Jaydie en Julie wat het publiek bij de volgende act kan verwachten. Het programma is enorm divers. Van de fragiele klanken van de harp van Myrthe tot de stoere rockband die de docenten Jules en Hendrik samen met drummer Stan vormen. En alles wat daar tussen zit in muziekgenres. Van een zacht en ingetogen klassieke quatre-mains en de accordeonsolo van Esra tot een indrukwekkende en krachtige rap van Jef die door joelende fans achter in de zaal bijzonder gewaardeerd wordt.

Maar ook poëzie komt uitgebreid aan bod. De zelfgeschreven gedichten van Anoek en Freya. En zelfs Franse gedichten worden er ten gehore gebracht. Een samenwerking tussen leerlingen van klas 10 en 7. En vergeet ook de moderne dans van Moira en Jeslin en de urban dance van Iris niet.

In een eigentijdse vertolking van sneeuwwitje, door leerlingen van de zelf opgerichte ‘dramaclub’, bedenkt de jaloerse stiefmoeder, Roos, snode plannen om de miljoen Insta-volgers van het meisje af te pakken. Waarna ‘hacker Mart’ met een Apple komt opdraven, in plaats van de beroemde vrucht.

In de pauze wordt de catering verzorgd door de leerlingen die deze zomer op reis naar Thailand gaan met Global Exploration. We genieten we van al het lekkers, gebakken door ouders.

In deel twee verzorgen de ‘blaze(rs) of Glory’, een samenstelling van leerlingen die een blaasinstrument bespelen, een paar liedjes. Knap hoe dat al klinkt na een half jaar.  Iedere leerling op onze school leert dat, tijdens de muziekles.

Begeleid door jongens op drums, piano en basgitaar, brengen vier dames uit 8A een verfrissende popmedley van allerlei nummers. Het klinkt zo vrolijk en ontwapenend dat je zin krijgt om mee te zingen. Er volgen nog meer popnummers van bands in verschillende formaties en soloartiesten die nog niet genoemd zijn, maar die de ouders met aandacht en bewondering laten luisteren. Zangeres Nienke bezorgt ons wederom kippenvel met haar eigen vertolking van ‘Het duurt te lang’.

Trots zijn we op onze leerlingen, met zoveel talent op een, nog relatief, kleine school. Dat is toch wel heel bijzonder!

[Er is tijdens deze avond uiteraard weer gefilmd. Na de bewerking zullen we binnenkort de beelden via een youTube-filmpje op de website delen.]

Bekijk ook eens